Skrevet i:

Dette er Europaparlamentet

© by Connect Euranet

Europaparlamentet er sammen med Den Europeiske Unions Råd en av EUs to lovgivende myndigheter. Forslag lagt frem av Europakommisjonen går derfor igjennom Parlamentet for avvisning, endring eller godkjennelse, før den blir offisiell EU lov.

Europarlamentets 751 representanter er direkte valgt av EUs befolkning i valg som holdes hvert femte år. Representantene sitter i politiske grupper, ikke nasjonale grupper. De to største partiene består av de konservative (EPP) og sosial-demokratene (S&D).

En av Parlamentets fremste funksjoner er demokratisk granskning av EU. Dette innebærer blant annet utspørring av Europakommisjonen og rådet for Den europeiske union, og kapasiteten til å velge Kommisjonens president og akseptere kommisjonskollegiet.

Sammen med rådet for Den europeiske union skal Parlamentet vedta budsjettet fremmet av Europakommisjonen. Parlamentet har også innflytelse på internasjonale avtaler og eventuell territorial utvidelse av EU.

Europarlamentet har blitt kritisert for å ha lite makt og en ubetydelig rolle i forhold til andre nasjonale parlamenter. Men Parlamentet har erfart en jevn økning i makt siden sin innvielse, spesielt med Lisboa-traktaten fra 2009.

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu