Skrevet i:

EU: minstepris på alkohol er fy fy

© by Joshua Rappeneker (CC)

Den skotske whiskyforbundet saksøkte den skotske staten for å ha foreslått en minstepris på o.5 pund per alkoholenhet og vant i EU. EU domstolen var enige med whiskyforbundet om at en minimumspris på alkohol i Skottland kan hemme importen.

Hensikten med en minimumspris var i følge skotske myndigheter å øke prisen på sprit slik at de som misbruker alkohol vil drikke mindre.

Prisen forblir trolig høy med avgift. Gleden for whiskyforbundet var kanskje like bitter som en whisky sour ettersom EU-domstolen argumenterer for at ønsket effekt kan oppnås like fullt, eller bedre ved å øke den generelle alkoholavgiften. Dermed forblir prisen høy på alkohol i Skottland. EU-domstolen presiserer at det er opp til den skotske domstolen å avgjøre om en høyere avgift vil oppnå ønsket effekt.

Den nye alkoholavgiften vil kunne gjenopprette lik konkurranse på markedet. Ettersom en minimumspris slo hardere ut på enkelte typer alkohol vil en avgift være generell og gjøre all alkohol dyrere. Konkurransesituasjonen blir dermed noe jevnere enn ved en minimumspris.

Så hva betyr dette egentlig, og er det interessant for Norge? Først og fremst reduserer dommen det nasjonale handlingsrommet for helsepolitiske tiltak noe, da det nok en gang slås fast at det skal være vanskelig å innføre handelsrestriktive tiltak i EUs indre marked. En alkoholavgift, som vi har i Norge, er derimot ikke handelsrestriktiv (ihvertfall ikke for deg og meg når vi er på Vinmonopolet eller kjøper en øl ute) og derfor må vi nok skuffe deg om du tenker at dommen vil resultere i billigere fredagspils på sikt…

Les hele EU-dommen her.

Skrevet av Espen Berg-Larsen

• Født i 1986, fra Skien, Telemark
• Har jobbet som maskinfører på et smelteverk i Porgrunn før jeg studerte Europastudier. Har en master i europeisk samfunn og vitenskaps- og teknologiforståelse.
• Jeg jobbet som generalsekretær i Europeisk Ungdom før jeg flyttet etter kjæresten til Brussel hvor jeg jobbet med å mobilisere ungdommer til å stemme i Europaparlamentsvalget i 2014. Jeg fullførte masteren min ved Universitetet i Oslo høsten 2015. Nå jobber jeg for Geelmuyden Kiese Brussel og fremmer norske og skandinaviske interesser i EU.

13 posts

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu