Skrevet i:

Hendelsene i Köln kan endre tysk flyktningepolitikk

For over 800 personer ble nyttårsaften i Köln en natt med tyveri, overgrep og trakassering. I ettertid har tysk flyktningpolitikk tatt en ny og drastisk vending. Nå kan en felles europeisk løsning på flyktningspørsmålet settes på spill.

© by © DPA/Markus Böhm, faz.net, 2016

Det hender at uventede og alvorlige hendelser endrer den politiske kursen i et land. Masseovergrepene i Köln nyttårsaften 2016 har utløst en stor frustrasjonsbølge, både hos den jevne tysker og blant tyske politikere. Frustrasjon i befolkningen har skapt et behov for resolutt handling.

Til sammen har politiet mottatt over 800 anmeldelser og det tyske samfunnet er rystet over hendelsene.

Den store mengden av overgrep og ran sjokkerte hele landet. På nyttårsaften mottok tysk politi en rekke anmeldelser og meldinger om tyveri og seksuelle overgrep ved Kölns sentralstasjon. Til sammen har politiet mottatt over 800 anmeldelser og det tyske samfunnet er rystet over hendelsene. Politirapportene beskriver hendelser som «hånd ned i buksa», «tafsing og tyveri» og «massiv trakassering utført av flere menn». Liknende tilfeller ble også meldt fra andre tyske byer.

Politiet vet lite om hva som faktisk ledet til hendelsene. Flere har ment at hendelsene har vært organiserte. Likevel tyder informasjon politiet har fått på at hendelsene ble utført av ulike grupperinger relativt spontant. De mistenkte kommer fra forskjellige land og bor på ulike steder i Tyskland. Det er rapportert at mindre grupperinger snakket høyt arabisk i områdene rundt sentralstasjonen, slik at flere fra de massive folkemengdene sluttet seg til bandene der og da.

Etter hendelsene har debatten om tysk flyktningpolitikk fått et tøffere og mer følelsesladet preg.

Etter hendelsene har debatten om tysk flyktningpolitikk fått et tøffere og mer følelsesladet preg. Flere har lansert egne initiativ for «å sikre gatene». En svømmehall i nærheten av Köln har forbudt mannlige flyktninger fra et nærliggende flyktningmottak adgang fordi flere kvinner har blitt trakassert.

Tysk media går sterkt ut mot politiet og tyske myndigheter. De kritiserer myndighetene for ikke å ha handlet godt nok både i løpet av og i etterkant av hendelsene og beskylder myndighetene for å gjemme unna informasjon.

For bare et år siden var oppfatningen at Merkels posisjon var så sterk at den ikke lot seg utfordre.

Etter Köln-hendelsene møter Merkel mer motstand i flyktningpolitikken enn før. Sterkest kritikk kommer fra det kristendemokratiske søsterpartiet CSU, men også egne parti- og kabinettmedlemmer har oppfordret til regimeendringer. Det sosialdemokratiske koalisjonspartiet SPD har også kritisert bundeskansleren.

For bare et år siden var oppfatningen at Merkels posisjon var så sterk at den ikke lot seg utfordre. I det siste har tyske medier derimot spurt henne om hun frykter å miste jobben. Mange er raske til å peke ut politiske motstandere som kan ta over jobben. CSU hevder Wolfgang Schäuble, finansministeren, er nærmest til å ta over internt i CDU. Sosialdemokratene håper derimot deres egen leder Sigmar Gabriel vil får større oppslutning dersom Merkel mister støtten i folket.

Mesteparten av kritikken dreier seg om de åpne grensene.

Mesteparten av kritikken dreier seg om de åpne grensene, og at flyktningstrømmene til landet ikke avtar. Merkel ønsket tidligere i år flyktninger velkommen til Tyskland som et signal om Tysklands villighet til å handle i denne krisen. Denne åpenheten blir stadig mer upopulær, flere mener det har blitt oppfattet som en åpen invitasjon til alle flyktninger.

Hendelsene i Köln kan ha endret den tyske holdningen til flyktninger. Har de det er det usikkert hvor lenge Merkel kan fortsette med sin åpne linje. Mister Europa Tysklands pågangsmot i flyktningesaken risikerer Europa å miste en viktig drivkraft for å finne en europeisk løsning på denne utfordringen. Merkel har så langt likevel ikke latt seg bite av kritikken, og setter hardt mot hardt.

Merkel har så langt ikke latt seg bite av kritikken, og setter hardt mot hardt.

Håpet blant Merkels kritikere er at hun vil skifte retning etter det europeiske toppmøtet i februar. Får hun ikke gjennomslag i EU er det klart at Tyskland ikke kan bære byrden alene. Da vil hun lettere kunne styre etter innenrikspolitiske hensyn. Mye står på spill for både Tysklands og Merkels framtid.

Hva som blir utfallet er langt ifra åpenbart – så langt fortjener Merkel ros for kampen for å få frem en felles europeisk løsning.

 

 

Skrevet av Tonje Orseth

Jurist som jobber med personvern i Oslo. Jeg har studert internasjonal og europeisk rett i Tyskland og er veldig interessert i EU og diskusjonen rundt samarbeidet.

7 posts

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu