Skrevet i:

INTERVJU: EUs sjefsforhandler for Brexit

I dag var EUs sjefsforhandler for Brexit, Michel Barnier, på besøk i Oslo. Tonje og Mads fra Tja til EU fikk et kort, men eksklusivt møte med den beryktede franskmannen som i 2010 ble kåret til Europas mest fryktede mann. Men hva gjør han i Norge?

Av Mads A. Danielsen og Tonje Orseth

Det er ingen liten oppgave den tidligere franske ministeren og EU-kommisæren tar på seg, når Barnier nå på vegne av 27 EU-land skal sikre en best mulig avtale for de gjenværende medlemmene når britene gjennomfører sin Brexit. Valget av Barnier som sjefsforhandler ble regnet som et sterkt signal til britene.

Barnier er på en rundreise i EU og har nå besøkt de fleste medlemslandene. Han har i dag møtt både statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, utenriksminister Børge Brende, EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Hva i alle dager gjør EUs trolig mest travle mann i Norge?

Hva i alle dager gjør EUs trolig mest travle mann i Norge?

«Takket være EØS-avtalen er Norge en fullverdig del av det indre markedet. Resultatene av det er at EU er Norges største handelspartner, mens Norge er EUs sjette største handelspartner. Så hvis dere tillater meg å si det, Norge er kanskje ikke et så stort, men et viktig land for oss i EU.»

Handel mellom Norge og EU innenfor tjenestesektoren er alene på nesten 45 milliarder Euro per år. 80 prosent av den totale norske eksporten går til EU og omtrent 70 prosent av vår import kommer fra EU. Men Barnier fremhever at forholdet til Norge er mer enn bare økonomi.

«Vi har avtaler og samarbeid på også en rekke andre politikkområder som energi, miljø, utenriks- og sikkerhetspolitikk, forskning og utdanning.»

Barnier er imidlertid ikke i Norge for å promotere EU-Norge forholdet, men er her som EUs sjefsforhandler for Brexit. Hvordan vil samarbeidet mellom Norge og EU være ila. Brexit-forhandlingene?

«Vi forventer at EUs og Norges interesser vil være veldig sammenfallende. Vi vil derfor jobbe hånd i hånd med EØS-landene og Norge.»

Barnier ville ikke si noe om mulige utfall av forhandlingene. En mulig løsning som har blitt diskutert i Norge og som har skapt sterke reaksjoner fra flere hold er at Britene blir medlem av Efta. I Norge har diskusjonen blusset opp og det er ikke for alle nødvendigvis like åpenbart at Norge og EUs interesser i forhandlingene vil være sammenfallende.  

Tidligere har Norge flere ganger sagt at det er i Norges interesse at Storbritannia blir i EU. Da Tja til EU intervjuet daværende EØS- og EU-Minister Elisabeth Aspaker i fjor sa hun at både økonomisk og sikkerhetspolitisk vil det påvirke oss negativt om britene melder seg ut av EU. «Et Brexit som gir et svakere Europa sikkerhetspolitisk er alt annet enn det vi ønsker i dagens situasjon» understreket Aspaker.

Nå har imidlertid Brexit vunnet folkeavstemningen og partene gjør seg klare for forhandlinger. Hva var ditt budskap til statsministeren og de andre i dag?

«I dag har jeg informert mine norske samtalepartnere om de overordnede prinsippene som EU27 har lagt til grunn for forhandlingene. I denne sammenheng har jeg i dag bekreftet overfor statsminister Erna Solberg at det vil være en prioritet å ivareta EØS-avtalen. Eller for å si det på en annen måte: det beste forholdet til EU må være EU-medlemskap og nest etter det så må det være EØS-medlemskap.»

«Eller for å si det på en annen måte: det beste forholdet til EU må være EU-medlemskap og nest etter det så må det være EØS-medlemskap.»

De siste ukene har det imidlertid blitt klart at britene velger en såkalt «hard brexit», det vil si full utmeldelse fra det indre markedet. Det betyr at britene verken kan få den beste eller den nest beste løsningen etter Barniers syn. Risikerer Storbritannia med andre ord å få den tredje beste løsningen etter Brexit?

Risikerer Storbritannia med andre ord å få den tredje beste løsningen etter Brexit?

Barnier understreker veldig tydelig at resultatet av forhandlingene med britene må være en god balanse mellom rettigheter og plikter.

«Ta for eksempel Norge som betaler for adgang til det indre marked, ikke i Euro, men ved å ta på seg alle forpliktelsene. Vi har sammen etablert et system basert på like vilkår innenfor blant annet konkurranse, miljø og sosial beskyttelse. Som vi alle vet er dette fundamentale betingelser for gjensidig tillitt i et dyptgående økonomisk samarbeid.»

Hva har du fått ut av ditt besøk til Norge i dag?

«Jeg har lært mye om EØS-landene og det kommer jeg til å ta med meg videre i bakhodet i forhandlingene med britene.»

Barnier holder med andre ord kortene tett til brystet. Brexit er en av de mest sensitive pågående sakene i EU for øyeblikket og det kan være problematisk for Norge å ikke ha anledning til å reelt påvirke Brexitforhandlingene.

Brexit er en av de mest sensitive pågående sakene i EU for øyeblikket og det kan være problematisk for Norge å ikke ha anledning til å reelt påvirke Brexitforhandlingene.

Barnier, som startet sin karriere som sjef for OL i Albertville i 1992, er imidlertid ikke ukjent med Norge. Han sier han hadde et tett og godt samarbeid med Lillehammer-gruppen mot OL i 1994. I sin avslutningstale i Albertville avsluttet han til og med på norsk med å ønske Norge «lykke til».

Men nå er det kanskje Barnier som trenger lykke til, eller «bonne chance»?

Skrevet av Tonje Orseth

Jurist som jobber med personvern i Oslo. Jeg har studert internasjonal og europeisk rett i Tyskland og er veldig interessert i EU og diskusjonen rundt samarbeidet.

7 posts

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu