Skrevet i:

Dette er Schengen

© by TaxRebate.org.uk

Schengen-samarbeidet er en internasjonal avtale som sikrer fri bevegelse av mennesker mellom medlemslandene. Avtalen er oppkalt etter byen Schengen i Luxembourg, som ligger i skjæringspunktet mellom Tyskland, Luxembourg og Frankrike. De fem opprinnelige medlemslandene, Belgia, Frankrike, Luxembourg, Vest-Tyskland og Nederland, signerte avtalen i 1985.

Schengen-avtalen oppsto i utgangspunktet utenfor EU-systemet. Imidlertid sikret Amsterdamtraktaten at avtalen ble offisiell EU-lov i 1999. Dette betyr likevel ikke at alle EU-land automatisk er med i Schengen. Irland og Storbritannia har valgt å stå utenfor, mens Kypros, Kroatia, Romania og Bulgaria har enda ikke oppfylt alle kravene for å kunne delta i samarbeidet. I tillegg er også EFTA-statene Norge, Island, Liechtenstein og Sveits medlemmer selv om disse ikke er med i EU. En fullstendig liste over medlemslandene finner du her.

Alle Schengen-medlemsland er forpliktet til å gjøre følgende:

  •   Fjerne grensekontroller av personer på grenser innad i Schengen
  •   Følge felles regler for når noen ankommer eller forlater Schengen
  •   Følge felles regler for midlertidige visum
  •   Samarbeide i politisaker, inkl. dele overvåkningsdata og ha mulighet til å følge kriminelle over landegrenser i nødssituasjoner
  •   Samarbeide juridisk gjennom hurtig utlevering av kriminelle og håndhevelse av rettslige beslutninger på tvers av land
  •   Opprettelse og utvikling av Schengen Information System.

I praksis betyr dette at vi som nordmenn kan dra på shopping i Paris, på Oktoberfest i Tyskland eller flytte til Spania, alt uten å måtte gjennom passkontroll når vi krysser landegrensene. Landene kan imidlertid stenge grensene midlertidig i ekstraordinære situasjoner, som for eksempel Tyskland gjorde nylig.  Er du interessert i ytterligere diskusjon om Schengen-samarbeidet kan du lese mer her.

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu