Skrevet i:

Når steinrøysa skal forsvares…

© by John Fielding

Etter år i dvale er forsvars- og sikkerhetsdebatt for fullt tilbake på den norske og europeiske politiske agendaen. TV2-serien Okkupert har popularisert det som også opptar statsråder og forsvarssjefer: et dramatisk endret trusselbilde og behovet for ny militær opprustning.

Norge er intet unntak. Har vi fremdeles evne og vilje til å forsvare oss? Ekspertgruppen nedsatt av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide leverte sin rapport Et felles løft tidligere i år (Tja skrev om det her). Deretter var det forsvarssjefens tur til å svare i sitt fagmilitære råd om veien videre.

Både i ekspertuttalelser, forsvarssjefens råd og statsbudsjettet har debatten stort sett handlet om økte budsjetter. Dette er til dels en konsekvens av det «2% sporet» NATO og generalsekretær Stoltenberg har lagt opp til, og også uttrykte i forbindelse med Norgesbesøk tidligere i år.

Dette går etter min mening på bekostning av en dypere og minst like viktig debatt om flernasjonalt samarbeid. Hvem skal vi forsvare oss med i fremtiden og hvordan kan vi utvikle mere og bedre felles forsvarskapasitet? «Forsvaret ser ingen umiddelbare nye gevinster innenfor flernasjonalt samarbeid, med mindre det er større politisk vilje til å løse denne typen utfordringer.» skriver Forsvarssjefen i sitt fagmilitære råd.

«Oppriktighet skal berømmes, men dette er kraftig krutt til politikerne. At forsvarsledelsen går så langt i å antyde at den ikke har politisk dekning eller ser vilje til å løse dagens utfordringer gjennom flernasjonalt samarbeid er oppsiktsvekkende. Man kan tilsvarende spørre seg hvordan den politiske ledelse kan legge bedre til rette for videre internasjonalisering uten et detaljert fagmilitært råd om hvor dette er ønskelig og nødvendig?» spør jeg i Dagsavisen.

Hele innlegget kan du lese her: Et felles forsvarsløft – alene?

Skrevet av Georg Riekeles

• Født i 1981, fra Oslo
• Studier i Tromsø, London og Paris. Bor nå i Brussel hvor jeg jobber for EU-kommisjonen
• Kom fra militærtjeneste på Fosen til London hvor jeg ble pirret av den stadige britiske "EU-sutringen" til å interessere meg i Europa-spørsmål. Har siden drukket meg full på prosjektet, med både fransk vin og belgisk øl. Som ofte dagen derpå ser jeg både positive og negative sider ved gildet, men tenker det er morsommere å være med på dansen enn å sitte og glo fra utsiden!

11 posts

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu