Skrevet i:

Innovere for å konkurrere. Hva med Norge?

© by https://www.flickr.com/photos/hamptonroadspartnership/5351622529

EU-kommisjonen pumper 16 milliarder euro inn i forskning og innovasjon for å styrke Europas konkurranseevne. 

Horisont 2020, EUs forskningsprogram hvor også Norge er medlem, skal ytterligere styrkes, ifølge EU-kommisjonen. Kommisjonen skal investere 16 milliarder euro i forskningsprogrammet de neste to årene, og mener det vil styrke Europas evne til å konkurrere på verdensbasis.

Kommissæren for forskning, vitenskap og innovasjon i EU, Carlos Moedas, sier at forskning og innovasjon er nødvendig for å løse vår tids store utfordringer, deriblant flyktning- og klimakrisene.

Norge betaler årlig for å ta del i Horisont 2020, og er fullt medlem i programmet som har som mål å øke den økonomiske veksten og sysselsettingen, samt løse store samfunnsutfordringer. På tross av at de fleste forutsetninger burde ligge til rette, er Norge lite flink til å dra nytte av programmet. Utnyttelsesgraden, hvor mye vi får igjen av det vi investerer, har bare vært på rundt 70% de siste årene. Vil norske aktører, anført av regjeringens uttalte satsing og Innovasjon Norge, nå skjerpe seg?

Skrevet av Synne Lerhol

Født i 1991, og kommer fra Vang i Valdres; i EU-kretser bedre kjent som kommunen med låveveggmaleri av Gro Harlem Brundtland som melker en EU-ku.

Har bachelor- og mastergrad i Europastudier fra NTNU og var aktiv i studentfrivilligheten i Trondheim, både i studentpolitikken og -mediene. Nå bor jeg i Oslo, og jobber som politisk rådgiver og prosjektleder i Unge funksjonshemmede.

Interessen for EU stammer fra en politisk aktiv senterpartifamilie som jevnlig diskuterer demokrati, distrikts- og landbrukspolitikk. For meg er EU et spennende fenomen å studere, uavhengig av spørsmål om norsk medlemskap. Særlig tema som innovasjon, energi, utenriks, og demokrati trigger min interesse i EU-diskusjoner.

3 posts

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu