Skrevet i:

The Underdog vs. Facebook

Mandag 5. oktober erklærte EU-domstolen personvernavtalen Safe-Harbour mellom EU og USA ugyldig

© by alecperkins cc

Mandag 5. oktober erklærte EU-domstolen personvernavtalen Safe-Harbour mellom EU og USA ugyldig. Dette etterlater et enormt juridisk vakuum, men kan styrke personvernet for oss her hjemme.

Mandag 5. oktober 2015 kom dommen mange har ventet på. EU domstolen kom med sin avgjørelse i saken der østerrikeren Max Shrems har klaget inn Facebook til det irske datatilsynet. Snowden-avsløringene gjorde det klart at amerikanske myndigheter hadde full tilgang til personopplysningene våre. Schrems mente dette var et brudd på personvernsreglene, men det irske datatilsynet mente de ikke kunne undersøke dette ettersom EU-kommisjonen hadde erklært USA som et trygt land med Safe-Harbour avtalen.

Det var nok ikke mange som så for seg at hele rammeverket for utveksling av data med USA ville bli erklært ugyldig, men EU-domstolen var klar i sin tale – et land kan ikke erklæres som trygt og deretter gjøre som de vil med personopplysninger etterpå.

De amerikanske reglene som gir myndighetene der fullt innsyn i personopplysninger om europeiske kunder er et brudd på de europeiske menneskerettighetene, og retten til privatliv. En ny avtale som respekterer personvernet må på plass.

Hvis du mener personvernet ikke er ivaretatt kan du også klage Facebook eller andre selskaper inn til datatilsynet.

Skrevet av Espen Berg-Larsen

• Født i 1986, fra Skien, Telemark
• Har jobbet som maskinfører på et smelteverk i Porgrunn før jeg studerte Europastudier. Har en master i europeisk samfunn og vitenskaps- og teknologiforståelse.
• Jeg jobbet som generalsekretær i Europeisk Ungdom før jeg flyttet etter kjæresten til Brussel hvor jeg jobbet med å mobilisere ungdommer til å stemme i Europaparlamentsvalget i 2014. Jeg fullførte masteren min ved Universitetet i Oslo høsten 2015. Nå jobber jeg for Geelmuyden Kiese Brussel og fremmer norske og skandinaviske interesser i EU.

13 posts

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu