Skrevet i:

Valg til Europaparlamentet: hva har det å si for oss?

Tja spør norske og europeiske folkevalgte om Europa, europeisk identitet og den usikre fremtiden.

Hva legger europeiske og norske folkevalgte i begrepet å være «europeisk», og hva må EU gjøre for å møte nåtidens utfordringer i fortkant av Europaparlamentsvalget i mai? Tja til EU spør. Følg med i vårens videoer!

«This time I’m voting EU» heter Europaparlamentets medier på sosiale medier. Tittelen lurer derimot ingen. Sist valg var den totale oppslutningen blant EUs 28 medlemsland på 43 %, og den har sunket siden starten på valgene i 1979. I år håper EU at borgere i de 27 medlemslandene vil overbevise sine bekjente å stemme den 23. – 26. mai.

Det er mange problemer EU står overfor i valget som kommer. Først og fremst, vekker det ikke stor entusiasme. Mange velgere føler seg fremmedgjort, de vet ikke hva Europaparlamentet (EP) egentlig har av makt, og de folkevalgte er ukjente – oppi alt dette overskygges det forestående valget av Storbritannias «ikke-så-stille-farvel».

Mange føler at stemmen deres har lite å si, og at parlamentet ikke har en stor rolle i det tungrodde demokratiske systemet mellom Rådet og EP. Dette, til tross for at det folkevalgte organet skjenkes stadig større grad av makt.

Hvordan forholder folkevalgte seg til dette?

Vi spør.

I vår vil vi publisere korte video-intervjuer av både norske og europeiske politikere for å høre hva de mener EU må gjøre for å tilpasse seg folks ønsker, hvor «europeiske» de føler seg og hvordan de ser for seg fremtiden.

Følg med på nettsiden og facebook for å se hva fremtredende personer kikke inn i spåkula og reflektere over europeisk samarbeid.

Hvem er først ut?

Først ut er Alexander Stubb, tidligere statsminister i Finland. Han var favoritt, og ble nesten kandidat til Kommisjonspresident fra koalisjonen European Peoples’ Party (EPP) i EU.  Stubb er kjent for å være en karismatisk og dyktig fyr i det europeiske politiske landskapet.

Foto: Olaf Kosinsky (1964 -), Wikimedia Commons.

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu