Skrevet i:

Hva vil skje med ytringsfriheten i Tyrkia?

Tyrkia er på vei nedover på rangeringen over pressefrihet, er blant landene i verden som fengsler flest journalister, og landet topper listen over sensur på Twitter. Kuppforsøket besvares neppe med mer åpenhet fra tyrkiske myndigheter.

Det var sent fredag kveld 15. juli at tanks begynte å rulle i gatene i Istanbul. Natt til lørdag 16. juli var det ekstrasendinger på TV som viste oss at et kuppforsøk mot president Tayyip Erdogan hadde blitt avverget. Når jeg skriver dette mandag 18. juli er den tyrkiske presidenten Erdogan i full gang med å rydde byråkrati og rettsapparatet for mistenkte: Rundt 9.000 statsansatte har mistet jobben. Under et døgn etter kuppforsøket ble det meldt om at 2.700 dommere var avsatt.

Angivelig er det landets militære som stod bak det mislykkede kuppforsøket. Nå etter tre dager har ingen har stått fram som bakmenn, og vi hører stadig anklager om at kuppforsøket er regissert av Erdogan selv. Det virker uansett som den tyrkiske befolkningen har grunn til å frykte at presidenten vil benytte anledningen til å stramme til og begrense ytringsfriheten og demokratiske rettigheter ytterligere.

Pressefrihet allerede i fritt fall

Erdogan er leder av partiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) og har vært president i landet siden 2014. Før det var han Tyrkias statsminister i 11 år. Ytringsfriheten har vært under press i mange år i Tyrkia.

Journalister trakasseres, mange har blitt anklaget om «å fornærme presidenten» og internett sensureres systematisk.

Reportere uten grenser (RSF) publiserer årlig en pressefrihetsindeks, og plasserer Tyrkia på 151. plass – av 180 land. Ned to plasser fra året før. For 10 år siden var landet rangert som nummer 98. Journalister trakasseres, mange har blitt anklaget om «å fornærme presidenten» og internett sensureres systematisk. RSF anklager Erdogan for å være stadig mer autoritær. I mai ble journalisten og redaktøren Can Dundar dømt til seks års fengsel for å avsløre statshemmeligheter, etter å ha trykket en artikkel om hvordan tyrkiske myndigheter hadde gitt våpen til syriske opprørere i Syria.

«De fleste av våre medier har allerede resignert», uttalte Dundar i følge The Economist i mai.

Også RSFs lokale representant i Tyrkia, Erol Önderoglu, er tiltalt for å ha drevet med «terroristpropaganda». Han er tiltalt sammen med journalisten Ahmet Nesin og menneskerettighetsforsvareren Sebnem Korur Fincanci. Tiltalen om terrorpropaganda kom etter at de tre deltok i en kampanje for den kurdiske avisen Özgür Gündem, skriver RSF på sine nettsider.

Tyrkia er rangert som et av landene i verden som fengsler flest journalister

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var tidlig ute, allerede før kuppforsøket var avklart anmodet han om respekt for grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet og respekt for retten til forsamling. Generalsekretæren sa også at militær innblanding i en stats anliggender er uakseptabelt.

De senere årene har Committee to Protect Journalists (CPJ) rangert Tyrkia som et av landene i verden som fengsler flest journalister. Av 199 fengslede journalister i 2015 var 14 av disse i Tyrkia, melder CPJ. Tyrkia var da på fjerde plass, bak Kina, Iran og Egypt, som var de tre landene som hadde fler journalister i fengsel. 2012 er foreløpig det året som CPJ forteller om flest fengslede journalister; da satt 232 journalister fengslet, 49 av disse tyrkiske, noe som det året plasserte Tyrkia øverst på denne triste rangeringen.

Sensurerer det sosiale nettet

Det kom rapporter om at sosiale medier ble stengt i Tyrkia, kort tid etter at kuppforsøket var i gang fredag kveld. Det ble rapporter om at både Facebook, Twitter og YouTube var nede. Sosial medier ble stengt også rett etter angrepet mot Atatürk-flyplassen i Istanbul, skrev The Atlantic den 15. juli.

13823400_10153574676777391_1190621007_n

Erdogan har tidligere selv stengt av både YouTube og Twitter. Sosial medier overvåkes og stenges jevnlig under Erdogans styre. Derfor ble det via de samme sosiale medier også kjapt bemerket ironien i at Erdogan via nettet oppfordret folk til å ta til gatene, i protest mot militærkuppet. Det var CNN Turk som formidlet et intervju med Erdogan via en telefon, der Apples Facetime ble brukt.

Tyrkia er også det landet som de siste årene har levert flest krav til Twitter om å stanse og fjerne meldinger. Twitters 2015 Transparency Report viser at Tyrkia er landet som legger inn flest krav om å få fjernet innhold fra Twitter. Med 2211 krav andre halvår 2015 er Tyrkia suverent i tet, foran Russlands 1735 krav.

Disse to landene står for de fleste kravene å få fjernet innhold fra nettstedet, totalt ble de i andre halvår levert 2015 slike krav. På en hederlig tredjeplass på denne tabellen finner vi Frankrike, med bare 150 krav om å få fjernet innhold fra Twitter. Twitter Transparency Report for første halvår 2016 er ennå ikke publisert.

Ønsker dødsstraff

Tyrkia ønsker medlemskap i EU. Og er allerede medlem av Europarådet. Begge deler kan utelates dersom Erdogans Tyrkia innfører dødsstraff. Thorbjørn Jagland la ut denne meldingen på sin egen Facebook-side, allerede lørdag 16. juli:

FB Jagland

Skjermbilde fra Torbjørn Jaglands Facebook-side.

Eksterne lenker:

Twitter Transparency Report 2015CPJs oversikt over journalister i fengselFn.no med Ban Ki-moons uttalelseRSF med underskriftskampanje for Önderoglu.

Følg Terje Karlsen på bloggen Teknopol hvor det innlegget også er publisert.

Skrevet av Terje Karlsen

Terje Karlsen er journalist og webredaktør. Terje jobber til daglig som webredaktør for FN-sambandet. Han driver også bloggen Teknopol, et nettsted for ytringsfrihet, teknologi og globale digitale rettigheter.

1 posts

Retningslinjer for kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Vennligst gjør deg kjent med våre regler.

Redaktørteamet Tja.eu